Bugün acayip yazı yazasım var! Bloğumun yeni olmasından dolayı içerik fikirleri deli gibi geliyor. Sadece bugün farklı kategoriler için on adet yazı konusu buldum, çok güzel şeyler ürettim, mutluyum. Yazıya geçmeden bir duyuru yapayım, sitenin hemen alt tarafına e-posta aboneliği için form ekledim. Forma üye olarak yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz, kayıt olduğunuz için teşekkür ederim, olmadıysanız umarım olursunuz. 🙂 WordPress son yılların en çok kullanılan içerik yönetim sistemi durumunda. Dünyadaki web sitelerinin yaklaşık %35’lik gibi bir kısmını WordPress siteleri oluşturuyor. Her geçen ay yüz binlerce şirket, ajans, kurum ve diğer kategorilerdeki web siteleri WordPress alt yapısına geçiyor. Çünkü WordPress inanılmaz bir alt yapıya sahip, detaylar için WordPress nedir? yazıma göz atabilirseniz, WordPress ile ilgili bir çok detay verdim (Kullanım oranları, referanslar vb.). Bununla birlikte tema sayısı ve tema satış platformları artmaya devam ediyor. Tema sayısının artması güzel ama yeni başlayanlar ve uzman olmayanlar için şu sorular kaçınılmaz oluyor: Hangi temayı almalıyım? Tema alırken neye dikkat etmeliyim? En güvenilir tema satış sitesi hangisidir?
Akıllardaki soruları yanıtlamak ve yol haritası isteyenlere fikirlerimi sunmak istedim. Öncelikle ben bu rehberi güvendiğim ve dünyada yıl içerisinde milyar dolarlarca tema satan ThemeForest üzerinden anlatacağım, tema almak isteyenlere de tavsiyem burası olacaktır. Çünkü dünyanın en büyük tema satış platformu burası, ayrıca binlerce satış yapan yazar ve yüzlerce destek ekibi mevcut. Burada şunu belirteyim, ThemeForest’ta temaları satan kişilerin hepsi farklı insanlar (Onlar kendilerine yazar diyor, GittiGidiyor gibi e-ticaret platformu mantığında düşünebilirsiniz). Bu nedenle tema satın aldığınızda destek için ilgili yazara ulaşmanız gerekiyor, merak etmeyin çok basit. Hadi tema bakmaya başlayalım!
1. Doğru anahtar kelime ile arama yapın
Öncelikle web sitenizin ne olacağını belirleyin. Her siteye her tema uymayabilir. Varsayalım bir çeviri ofisiniz var, WordPress için çeviri ofisi teması arayacaksınız. Buradan ThemeForest web sitesine gidin, ardından arama kutusuna sektörünüzün adını yazın. Örneğin, okul için “School”, kurumsal şirketiniz için “Business” veya ajansınız için “Agency” diyerek arama yapabilirsiniz. Önemli olan İngilizce kelimeler ile arama yapabilmek, çünkü satış platformu İngilizce tabanlı hazırlanmış. Sitem Türkçe olacak diyorsanız, problem değil, bunun açıklamasını ilerleyen adımlarda yapacağım. Örnek olarak “Translate Office” kelimesi ile aratıyorum. Arama sonuçlarından çıkan temaların tasarımlarını inceleyin, beğendiğiniz tasarımların linklerini not defterine kayıt edin (Süzgeçten geçireceğiz, sadece tasarım değil yönetimi de önemli). Arama yaparken sol panelden filtreleme seçeneklerini kullanabilirsiniz. Tema kategorisini (WordPress, Site Template, Joomla vb.), fiyat, desteklediği eklentiler gibi özellikleri filtreleme seçeneklerinden bulabilirsiniz.
2. Tema özelliklerini ve detaylarını inceleyin
Tema satın alırken en büyük hatalardan biri tema detaylarını iyi incelememek. Birçok kişi sadece tasarımı beğenip, hemen satın alıyor. Ardından pişman olabiliyor. Öncelikle temanın açıklamalarına bakın, neler var neler yok. Kullanımı nasıl, sayfa oluşturucu gibi özellikleri var mı? Ekstra eklentiler ve düzenleme seçenekleri nasıldır? Bunlar hakkında fikir edinin. Hemen yukarıda bir örnek resim paylaştım, sol taraftan temanın açıklamalarına ve özelliklerine bakabilirsiniz. Sağ taraftaki sütun ise temanın desteklediği WordPress sürümleri, responsive durumu, sütun sayısı ve diğer ayrıntıları kapsıyor. Seçtiğiniz temaları bu süzgeçten geçirdikten sonra diğer aşamaya geçebilirsiniz. Ayrıca Documentation bölümünden temanın dokümantasyon dosyasının olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Temayı kullanırken bu dosya size rehber olacaktır (Tavsiyem: Temayı satın alırsanız, ilk iş bunu incelemek olsun).
3. Geri dönüşleri inceleyin
Tema ayrıntılarındaki Reviews bölümünden müşteri yorumlarını inceleyebiliyorsunuz. Burada temayı alan müşterilerin memnuniyet oranını ve destek hizmetinin kalitesini anlayabilirsiniz. 5 iyi, 1 kötü yorum varsa o tema alınabilir (Arada sorunlu müşteriler olabiliyor elbette). Burada önemli olan genel çoğunluğun memnuniyetidir. Comments bölümden de sorulara yanıt verilmiş mi, yorumlar nasıl diye incelemenizi öneririm. Hatta merak ettiğiniz sorular olursa Comments kısmından yazara soru sorabilirsiniz; örneğin, “Türkçe diline çeviri yapabilir miyim?”, “X eklenti ile uyumlu mu?” gibi (PoEdit ile tüm temaları genellikle istediğiniz dile çevirebiliyorsunuz, o yüzden pek sıkıntı yaşamazsınız, belki gelecekte bununla ilgili bir rehber hazırlayabilirim). Bazı yazarlar geri dönüş konusunda berbat hatta berbat ötesi olabiliyor, kimi yazar standart derecede iyi kimisi ise çok çok iyi olabiliyor. Support sekmesinden de tema satıcısının bir destek hizmeti verip, vermediğini kontrol edin. Bu hizmet yaşadığınız sorunları çözmek çok önemli.
4. Güncelleğini kontrol edin
Temanın sağ tarafında bulunan alandan temanın yayın tarihini ve son güncellenme tarihini bulabilirsiniz. Buradan temanın en son ne zaman güncellendiğini öğrenebilirsiniz. Son güncellenmesi 4-5-6 aydan fazla olan temaları pek tercih etmenizi önermem, genellikle sürekli güncel olan temaları tercih etmekte fayda var. Çünkü temayı ve eklentileri güncel tutuyorlar demektir (Arada çürük elmalar olabilir).
İşte bu kadar! 🙂 Bundan sonrası Buy Now butonuna basıp üyelik oluşturmak ve ardından kredi kartı ya da PayPal ile ödeme yapmak (2016’da PayPal, Türkiye’den çekilmişti. 2017’nin ilk çeyreğindeyiz ve maalesef henüz PayPal geri dönmedi. Bu nedenle Türkiye’den PayPal ile ödeme yapamıyoruz). Bu arada incelediğim temanın linkini isteyen olursa buraya tıklayabilir.
O halde, sonraki yazımda görüşmek üzere.
2 yorum
Güzel makale , güzel viral sevdin sen bu işi.
Teşekkürler Yalçın, evet blog işi çok hoşuma gitti. Devam ettireceğim inşallah.