Selamlar! Çok yararlı olacağını düşündüğüm bir blog yazısı yazmaya karar verdim. Bu yazının konusunu dün Twitter‘da tweet atarken buldum aslında. Bu arada Twitter hesabıma sağ üstteki sosyal medya linklerinden ulaşabilirsiniz, takip ederseniz tabii ki tadından yenmez :). Neyse bıdı bıdı kısmını geçip yazının asıl konusuna giriş yapayım. Dediğim gibi dün Twitter’da düzenli blog yazmak üzerine bir kaç tweet atarken “Aaaa niye bununla ilgili geniş bi’ blog yazısı yazmıyorum?” dedim. Tabii ki yazacaklarım benim şahsi düşüncelerim, bence doğru olan şeyler. İş hayatımda uyguladığım ve başarılı olduğumu düşündüğüm tavsiyeler.
Maddeler halinde yazarsam daha iyi olacak diye düşünüyorum. Bu arada 14-15 yaşımdan beri blog yazıyorum, başlangıç olarak oyun sitelerim için başlamıştım. Ardından sinema blogum ve kişisel bloğum için yazmıştım ama hiçbir zaman düzenli blog yazamamıştım. Bunun nedeni 3 yıl öncesine kadar hem zamanımın hem de web bilgimin az olmasıydı. Son üç yılda hem web hem de blog yazma konusunda geliştiğimi düşünüyorum. İş düzenimin ve zamanımın da olması buna katkı sağladı. Aslında zaman çok problem değil, hatta bahane! Düzenli ve istekli olsaydım hatta şimdiki bildiklerimi bilseydim o zaman da yazabilirdim. Hayat öğrenmek ve evrimleşmek üzerine değil mi ki? O yüzden son zamanlarda aldığım kararlar ve öğrendiklerimden dolayı şu an buyum, belki gelecekte daha farklı noktalarda olabilirim ve farklı şeyler öğrenebilirim. Şimdi gelelim benim naçizane tavsiyelerime.
- İçerik ve Alan Adı: Öncelikle ne yazacağınıza karar vermelisiniz. Benim ilk projelerimden birisi SineTurkiye.Com‘du. Hala içimde ukde kalan bir projedir, bunun öyküsünü gelecekte yazmayı planlıyorum. Güzel başlayan ama kötü biten bir proje örneği. İçeriğiniz en önemli şeylerden birisidir. Çünkü ne yazacağınız hem alacağınız alan adını etkiler hem de uzun vadede sitenizin konumu belirler. Örneğin siz bir oyun bloğu açtınız, adını tamamen sallıyorum, diyelim bulutoyunda.com. Bir yıl yazdınız ama zevkleriniz veya uzmanlık alanlarınız değişmeye başladı ya da daha farklı konularda da yazmak istediniz. Bu isimdeki bir blog içerisine gelecekte gezi, finans, spor veya sizin ilgilendiğiniz bir başka konu ile ilgili yazı yazmanız doğru olmayacaktır, çünkü isim ve markayla çok alakasız olacaktır. Yeni bir alan adına da taşınmak ziyaretçi ve SEO kaybına neden olacaktır. Örneğin Burak Oyunda kanalına ekonomi videoları eklemek saçma olacaktır :). Bu nedenle uzun vadeli düşünüp, acele etmeden kaliteli bir alan adı ve doğru içerik planlaması yapmak gerekiyor.
- Tasarım: Alan adınızı aldınız, WordPress‘i kurdunuz. Sıradaki önemli şey; tasarım! Blog konunuza uygun, modern ve kaliteli bir tema seçin. Bu tema içinize sinsin, sevin, aşık olun ki daha sonra sürekli tema ile uğraşmayın. Çünkü hem zaman hem bütçe hem de ziyaretçi kaybına neden olabilir. Büyük siteler sürekli tasarım değiştirmez. Çünkü insanlar o tasarıma alışır ve değişimi zor kabullenir. Ufak eklemeler, değişiklikler olabilir tabii ama köklü değişiklikleri bir iki yılda bir yapın. Ayrıca yazıların okunabilirliği ve sitenin kullanılabilirliği önemli. Tasarımda bunlara dikkat etmeniz uzun vadede sizi rahatlatacaktır.
- Kategoriler ve Düzen: Buraya kadar genellikle teknik şeyleri çözümlemiş olduk. İçerik girmeye başlayacağız ama makalelerden önce yazı kategorilerini düzenli ve planlı şekilde oluşturmanızı öneririm. Sürekli kategorileri değiştirmek hem ziyaretçi hem de SEO kaybına neden olacaktır. O nedenle doğru planlamanız ve uzun vadeli düşünmeniz gerekiyor. Kategoriler tamamlanınca kendinize bir tablo yapın. Haftada kaç kere, hangi günler yazacağınızı belirleyin. Her gün aynı saatte yazmak hem takipçi kitlenizi memnun eder hem de verimli olmanızı sağlar. Hatta mümkünse kendinize çalışma saatleri oluşturmanızı ve o saatler arasında yazmanızı öneririm.
- Taslaklar: Aklınıza gelen konuları hemen not edin ya da yazı taslağı halinde sitenize ekleyin, böylelikle konu bulmakta sıkıntı yaşamazsınız. Ayrıca aklınıza gelen fikirleri not etmiş olursunuz. O hafta çok içerik girdiyseniz yazdığınız yazıları taslak olarak kayıt edip gelecekte yayımlayabilirsiniz. Taslak olarak oluşturduğunuz yazıları, yazı yazamadığınız dönemlerde (Tatil, yoğunluk vs.) yayımlayabilirsiniz.
- Tarz: Herkesin kendi tarzını yaratması gerekiyor bence, hemen olmayabilir ama zamanla oturacaktır. Ben de zamanla kendi dilimi ve anlatış tarzımı buldum, bu önemli.
- Ekstra: Son madde için bunu düşündüm. Çünkü gerçekten önemli. Yaptığınız işin önemli olduğunu ve bunun profesyonel bir iş olduğunu kavrayın. Önemseyin ve uzun vadede getirisi olacağını hesaplayın. Böylelikle hem konsantre olursunuz hem de daha ciddi çalışırsınız.
Evet, genel olarak benim tavsiyelerim bunlar. Bunlara uyarsanız eminim ki başarı için gerekli birçok şeyi yapmış olursunuz. Tabii ki yine belirteyim benim kişisel önerilerim bunlar, sizlerin farklı önerileri varsa yorum bölümünden belirtebilirsiniz. Umarım işinize yarar bir yazı olmuştur/olur.
Paylaşmak güzel şey bu arada, en önemlisi paylaşımın manevi değeri bunu da belirteyim 🙂 . Şu an mutluyum, paylaştım, isteyerek, severek. Kendinize çok iyi bakın, gelecek yazımda görüşmek üzere! 🙂