Müthiş resim optimizasyon uygulaması: TinyPNG

Uzun yıllardır kullandığım bir uygulama var, TinyPNG yada TinyJPG isimli bu uygulama gördüğüm en iyi resim optimizasyon uygulaması.

Yazıya başlamadan bi’ haber vereyim, bulutozturk.com üzerindeki bloğumu dijitalgezgin.com‘a taşıdım. Nedeni ise gelecek planlarım ve uzun vadede bu domainin daha iyi olacağını düşünmem. Bloğumun ismi için ilham olan Cafer Alkan’a teşekkür ederim, eyvallah abi, Cafer Alkan’ın bloğuna da buradan ulaşabilirsiniz. Böyle bir başlangıç yaptım, çünkü nasıl başlasam yine bilemedim ama iyi oldu, güzel oldu. 🙂 Uzun zamandır kullandığım bir uygulama var, projelerimde çok işime yaradı. TinyPNG ya da TinyJPG isimli bu uygulama, gördüğüm en iyi resim optimizasyon uygulaması (Farklı önerileri olan arkadaşlar yorum yaparak paylaşabilirler). Yükleyeceğiniz PNG ve JPG uzantılı resimleri çok iyi derecede optimize ediyor, hem de kalite kaybı olmadan.

Eğer o gün bir web sitesi veya tema içeriği hazırlıyorsam, tarayıcımın bir sekmesinde TinyPNG kesin açıktır. Çünkü büyük, küçük tüm resimleri her daim optimize etmek gibi bir alışkanlığım var, çok güzel bir alışkanlık. Diyebilirsiniz; 400 ile 375 KB arasında ne fark edecek? Çok şey, uzun vadede resim yükledikçe bu farkı daha fazla hissedeceksiniz, resim sayısı arttıkça aradaki farkı hesaplayabilirsiniz. Ayrıca sitelerinizin açılmasında 25 KB’lar çok fark edecektir. Tabii bu bir örnek, 6 MB’lık bir resmi 300-400 KB’ta da düşürebiliyor. Örneğin hemen alt tarafa bir karşılaştırma görseli ekledim.

Optimizasyon oranları

Fotoğraf optimizasyon karşılaştırması
Ayrıca bu görselin orjinali 41.2 KB, optimize edince 37.3 KB oldu.

Resim optimizasyon eklentisi/uygulaması TinyPNG’nin sitesinde yer alan, PNG formatında transparan bir örnek kutup ayısı resmimiz var, 57 KB boyutundan, 15 KB boyutuna düşmüş. Gerçekten resimler arasında kalite farkı yok gibi (Burnumu monitöre dayayıp, inceledim bende). Hemen kendi resimlerim arasında bir tane karşılaştırma görseli ekleyeyim;

Örnek fotoğraf optimizasyonu
Ayrıca bu görselin orjinali 52.8 KB, optimize edince 33.4 KB oldu.

1920×1440 boyutunda, JPG formatında bir resim yükledim. Yüklemeden önce 3.2 MB olan resim, optimizasyondan sonra 203.6 KB boyutuna düştü. Arada inanılmaz bir boyut farkı var. Böylece hem disk alanınızdan tasarruf etmiş olacaksınız hem de web sitenizin açılma hızını arttırmış olacaksınız. Ücretsiz kullanımlar sınırsız olsa da, aynı anda sadece 20 resim (Bir resmin maksimum boyutu 5 MB olabilir) yükleyebiliyorsunuz. 1 hafta önce yaklaşık 2-3 bin (Belki daha fazlaydı, hatırlayamadım) resim optimize etmem gerekiyordu, o nedenle premium lisansını aldım. Bir yıllık lisans ücreti $25.00, benim gibi çok fazla optimize resim optimize ediyorsanız fiyatı gayet uygun. Premium verisyonu ile birlikte sınırsız resim yükleyebiliyorsunuz (Bir resmin maksimum boyutu 25 MB olabilir). Premium ile ilgili şunu söyleyebilirim; aynı anda yüzlerce resim yükledim, Google Chrome’da herhangi bir hata mesajı almadım, web sitesinde de bir sorun yaşamadım.

WordPress için resim optimizasyon eklentisi

Geliştiriciler için API sistemi mevcut, harika değil mi? 🙂  Geliştirici bilgileri, fiyatları ve API yapısı hakkında tüm bilgiler bu sayfadan öğrenebilirsiniz. Diğer güzel bir tarafı; WordPress, Magento ve Photoshop için eklentisinin mevcut olması. Photoshop eklentisinin ücreti $50, Mac ve Windows platformlarını destekliyor. WordPress ‘Compress JPEG & PNG images’ resim optimizasyon eklentisi ise buradan indirebilirsiniz. Her ay 100 resme kadar ücretsiz olarak optimize ediyor, gerisi için ücret istiyor. API sayfasından ücretleri görebilirsiniz (Bu hiç hoş değil, Bulut bunu beğenmedi). Bu arada, her kullandığınız site için üye olup, API kodu oluşturmanız gerekiyor. WordPress eklentisini bu yazıyı yazarken denedim, daha önce optimize ederek yüklediğim resimleri de tekrar optimize etti. Şu an çok sitede fazla resim bulunmuyor (dijitalgezgin.com üzerinde denedim), o yüzden birkaç saniye içinde işlemi bitirdi. Sonuçlar şu şekilde:

TinyPNG WordPress eklentisi

Cidden eklenti güzel optimize etmiş, bu arada Netflix yazımdaki resmi optimize etmeyi unutmuşum, onu da optimize etmiş ama sanırım görselin boyutu çok büyük, istediğim kadar edememiş. 🙂  Kısıtlamalar haricinde bence en iyi optimizasyon uygulaması TinyPNG. Bu arada tema demolarımdaki resimleri aynı şekilde optimize edeceğim, ilgili sonuçları yazıya daha sonra ekleyeceğim.

O halde sonraki yazıda görüşmek üzere! 🙂

2 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenlerimize Kaydolun

Yeni içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun. Spam göndermeyeceğiz, gezgin sözü!

You May Also Like