Evde ve yolda sinema keyfi: Netflix!

Değişen alışkanlıklarımızdan birisi de TV kültürümüzün değişimi oldu ve artık televizyonların yerini Netflix aldı. Peki nedir yahu bu Netflix denilen şey?

Girişleri yazmak, içeriği yazmaktan daha zor geliyor, o yüzden direk yazıya başlıyorum. 🙂 Yaklaşık dört aydır kullandığım harika bir dizi ve film uygulaması üzerine yazmak istedim. Aslında başka bir yazı yazmıştım ama içime sinmedi, onu baştan yazıp  öyle yayınlamayı planlıyorum. Çünkü çok sevileceğini düşündüğüm bir içeriğe sahip, neyse sürpriz (Bana da böylesi garip geliyor ama doğrusu bu, bakın; TDK) olsun. Uzatmadan uygulamaya geçeyim. Çok fazla yabancı dizi izliyorum, şu ana kadar bitirdiğim ve izlemeye devam ettiğim dizi sayısı 60-70 civarı, evet, iyi bir rakam. Eskiden çok daha fazla dizi izliyordum ancak şu sıralar günde bir bölüm ancak izleyebiliyorum. Hal böyleyken sürekli internet üzerinden dizi bulmak, reklamlarla uğraşmak bir süreden sonra zor gelmeye başlıyor. Ayrıca bu şekilde izlemek içime sinmiyordu, ortada bir hak söz konusu ve yasal olmasını istiyordum. Video oyunlarımı ve Photoshop vb. işim için gerekli programları lisanslı kullanırken dizi ve film için de yasal bir uygulama arıyordum ki, karşıma Netflix çıktı!

Önceden ismini duymuştum ancak hiç detaylarına bakmamıştım. Netflix ile ilgili bir haber okumuştum ve uygulamayı denemek için tabletime uygulamasını indirip, sistemi inceledim ve çok hoşuma gitti. Cidden beğendim çünkü birçok film ve diziyi içerisinde barındırıyor. Üstelik tamamen yasal bir uygulama, kimsenin hakkını yememiş oluyorsunuz ve ayrıca güzel bir sinema keyfi yaşıyorsunuz. Netflix kendi yapımı olan ve haklarını aldığı dizileri uygulamasına ekliyor. Her geçen gün yeni içerikler eklenmeye devam ediyor. Yanlış hatırlamıyorsam geçen yıl Türkiye servisini aktif etmişlerdi.

Türkçe dil desteği

Birçok filmin ve dizinin Türkçe dublajlı versiyonları mevcut. Ayrıca gördüğüm ve izlediğim tüm içeriklerin Türkçe alt yazıları da mevcut. Dublajlı ve alt yazılı tercihlerinin yanı sıra yabancı dil tercihleri de mevcut. Tamamen içeriğe bağlı bir durum; örneğin, bazı dizilerde Arapça desteği de var. Uygulama 17 dil için hizmet veriyor. Şu an baktığımda uygulamayı şu dillere çevirebiliyorum; Danca, Almanca, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Felemenkçe, Norveççe, Lehçe, Portekizce, Fince, İsveççe, Türkçe, Arapça, Çince, Japonca ve Korece.  Denemedim ama muhtemelen bu dillerin de alt yazıları ve dublajları mevcut.

“İşte bu Netflix’de sinema gibi olacak. Yani artık her evde bir sinema olacak!”

Netflix fiyatları

Uygulama arayüzü, görsel ve kullanım açısından gayet güzel. Bölüm resimlerini bile özenle seçiyorlar. Güzel taraflarından biri de aynı üyeliği birden fazla kişi kullanabiliyor. Örneğin; bir üyelik satın aldınız, üyeliğinize birden fazla profil ekleyebiliyorsunuz. Böylece aileniz veya arkadaşlarınız ile kolayca kullanabiliyorsunuz. Kim ne izlemiş, nereye girmiş karışıklığına son veren bu sistemle en son hangi diziyi, hangi bölümü izlediğinizi takip edebiliyorsunuz. Üyelik paketlerine göre, bu özellikler değişiklik gösteriyor.  Şu an sistemde sunalan paketler şunlar:

Netflix fiyatları
Güncel fiyat listesine buradan erişebilirsiniz.

Ben tek kullanıcı olduğum için 1. plan bana yeterli oluyor, gelecekte istersem paketimi yükseltebiliyorum. Standart çözünürlüğü nasıl derseniz, iPad Mini 4 ile kullanıyorum, gayet yeterli diyebilirim. Bilgisayar kullanıcıları için 2. paketi öneririm, çünkü bilgisayarda HD kalite olması daha iyi olur. Fiyatlar bu kadar film ve dizi için çok uygun. On binlerce içeriğe sahip bir uygulamada sınırsız film ve dizi izliyorsunuz, sadece 16 TL ödüyorsunuz. Muhteşem!

Netflix kullanıcı deneyimi olarak neler vaat ediyor?

Netflix, sistem içerisinde birçok liste oluşturmuş durumda. Örneğin; Zombi Yapımları, Hayatta Kalma Filmleri gibi listeler. Böylece izleyecek bir şeyler ararken istediğinizi çok daha kolay bulabiliyorsunuz. Panelden kategorilere göre içerik arayabiliyorsunuz; örneğin, korku, aksiyon, bilim kurgu gibi kategoriler mevcut. Ben başka şeyler izlemek istiyorum derseniz detaylı arama sayfasında istediğiniz içeriği aratabiliyorsunuz. Bu konuda eleştiri olarak şunu söyleyebilirim, arama kısmını daha kullanışlı ve kolay yapabilirlermiş. Biraz zor ve karışık geliyor bana. İsterseniz kendi listelerinizi oluşturabiliyorsunuz, sevdiğiniz içerikleri listenizde saklamak güzel oluyor. Bildirim sistemi ile  yeni çıkan içerikleri size göstermesi de ekstra güzel. Ayrıca Netlflix, uygulama ana sayfasında ve listeler kısmında sizin izlediğiniz içeriklere uygun tavsiyeler yapıyor. Örneğin, bilim kurgu yapımlarını çok izlediyseniz otomatikman bu tür ve bu tür benzeri yapımları öneriyor. Netflix, ana sayfada büyük bir banner ile yeni çıkan veya popüler yapımlardan öneriler sunuyor, böylece güncel kalmanızı sağlıyor. Örneğin, bugün bana bunu önermiş; Daredevil!

Netflix

Zaten listemdeymiş. 🙂 Otomatikman uygulama girişinde hangi dizide kaçıncı bölümde ya da dakikada kaldığınızı gösteriyor ve tıkladığınızda kaldığınız yerden izleyemeye devam edebiliyorsunuz. Özellikle takip sistemi çok iyi, saniye şaşmıyor. Uygulama girişini merak edenler için bir kesit göstereyim, aşağı doğru bu şekilde devam ediyor:

Netflix websitesi

İçeriklerin fragmanına, detaylarına, oyuncu kadrosuna, türüne ve çeşitli ayrıntılarına Türkçe olarak erişebiliyorsunuz. Çevrimdışı izlemek istiyorsanız, içerikleri cihazına indirebiliyorsunuz. Bence bu çok güzel bi’ özellik! Uzun yolculuklarda vs. çok işe yarıyor. Peki AKK var kardeşim, içerik boyutları ne diyorsanız, şöyle bir açıklama buldum; “Netflix üzerinden dizi, film veya program izlenirken standart çözünürlükteki video yayınları için saatte yaklaşık 1 GB, HD video yayınları için ise saatte yaklaşık 3 GB veri kullanılır.”  Son olarak belirteyim, eğer TV cihazınızda Netflix uygulaması varsa Netflix’i televizyondan da izleyebiliyorsunuz. Bunun için TV cihazınızı kontrol etmelisiniz, eğer bu konuda başka sorularınız varsa buraya tıklayabilirsiniz (Uyumlu cihazların listesi, Netflix’i TV’de nasıl aktif edeceğiniz ve eğer Netflix cihazınızda yüklü değilse ne yapmanız gerektiği gibi soruların cevaplarını bu sayfadan bulabilirsiniz).

Bu arada deneme süresi var, bir ay ücretsiz deneyebiliyorsunuz. Ardından satın alıp almamak size kalıyor. Ne dersiniz? Bence denemelisiniz.

O zaman? Sonraki yazımda görüşmek üzere. 🙂

1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenlerimize Kaydolun

Yeni içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun. Spam göndermeyeceğiz, gezgin sözü!

You May Also Like