İstanbul’da gezilecek yerler

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle İstanbul, ülkemizdeki en canlı şehirlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle her yıl milyonlarca turist, çağ değişikliklerine şahitlik eden bu şehri ziyaret etmektedir.
İstanbul, Türkiye
İstanbul, Türkiye

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle İstanbul, ülkemizdeki en canlı şehirlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle her yıl milyonlarca turist, çağ değişikliklerine şahitlik eden bu şehri ziyaret etmektedir. Çünkü İstanbul, imparatorluklara başkentlik yapmış bir metropoldür. Elbette tarihin kokusunu içine çekmek isteyenler, bu şehri gezmeden yeteri kadar bilgi sahibi olamaz. Sonuç olarak İstanbul’da gezilecek yerler arıyorsanız, bu rehberimize göz atabilirsiniz. Bu sayede İstanbul turu yapmak isteyenler geniş alternatiflere göz atabilir.

Saraylar, müzeler, camiler, kuleler ve daha fazlası… Hepsi, İstanbul’da sizleri beklemektedir. Ancak İstanbul, iki yakası bir araya gelmeyen bir şehirdir. Bu nedenle İstanbul Avrupa yakası ve Anadolu yakası gezilecek yerler açısından farklı ele alınmalıdır. Gelin ilk olarak İstanbul Anadolu yakası gezilecek yerler listesine göz atalım. Daha sonrasında, İstanbul Avrupa yakası gezilecek yerler listesine değinelim. Bu sayede daha sağlıklı bir rota oluşturabilirsiniz.

İstanbul Anadolu Yakası gezilecek yerler

İstanbul Anadolu Yakası’nda gezilecek yerler oldukça geniştir. Bu nedenle Anadolu Yakası’nı baştan aşağı gezmek için en az iki günlük bir süre gereklidir. Bu sayede İstanbul’un sembollerini tek tek ziyaret edebilir ve fotoğraf çektirebilirsiniz. Gelin İstanbul Anadolu Yakası’nda gezilecek yerlere bir göz atalım.

Kız Kulesi

Kız Kulesi, Üsküdar, İstanbul
Kız Kulesi, Üsküdar, İstanbul

İstanbul’da gezilecek yerler listesinde belki de en önemli sembollerden birisi, Kız Kulesi’dir. Üsküdar’ın Salacak açıklarında yer alan Kız Kulesi, binlerce yıldır tarihi rivayetlere konu olmuştur. Özellikle de Bizans Dönemi’nden kalma bir yapı olan Kız Kulesi, aşıklar için de ayrı bir anlam ifade etmektedir.

1995 yılında yapılan restorasyon çalışmalarından sonra Kız Kulesi, günümüzdeki görünümünü kazanmıştır. Günümüzde ise hem restoran hem de müze olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir. Eğer İstanbul’da romantik bir akşam yemeği yemek istiyorsanız, Kız Kulesi sizler için biçilmiş kaftandır. Eğer Kız Kulesi’ne ulaşmak istiyorsanız, 09.15 ile 18.30 arasında her 15 dakika bir Salacak’tan kalkan teknelere binebilirsiniz. Bunun yanı sıra, Kabataş’tan da 09.00 ile 18.45 saatleri arasında kalkan seferler mevcuttur.

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar, İstanbul
Beylerbeyi Sarayı, Üsküdar, İstanbul

Beylerbeyi Sarayı, adından da anlaşılacağı üzere İstanbul’un en heybetli yapılarından birisidir. Üsküdar ilçesinde denize nazır bir saray olan Beylerbeyi Sarayı, günümüzde ziyaretçilere açıktır. Elbette burayı ziyaret etmek isteyenler, 09.00 ile 18.00 arası uygun bir zaman dilimini seçmelidir. Bu sayede sarayın Mabeyn ve Harem bölümlerini rahatlıkla gezebilir ve fotoğraf çektirebilirsiniz.

Gelin biraz da saray hakkında bilgiler verelim. Beylerbeyi Sarayı, 19. yüzyılda Sultan Abdülaziz’in isteği üzerine mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilmiştir. Yapının inşasında, doğu ve batı mimari özellikleri (barok mimari ve Osmanlı mimarisi) harmanlanmıştır. Bu nedenle sarayın dış mimarisinde barok anlayışı hakimdir. Elbette müze statüsünde olan Beylerbeyi Sarayı, girişi ücretli olan yerler arasındadır. Bu nedenle 2021 yılı itibariyle yapıyı ziyaret etmek isteyenler, 60 TL tam bilet bedelini ödemek zorundadır. Dileyenler müze kart ile giriş yapabilirler.

Çamlıca Tepesi

Büyük Çamlıca Tepesi, Üsküdar, İstanbul
Büyük Çamlıca Tepesi, Üsküdar, İstanbul

“Boğazı yakından gördük, bir de tepeden bakalım.” diyenler, Çamlıca Tepesi’ni ziyaret ederek İstanbul’u geniş bir açıdan izleyebilir. Zira 369 metrelik yüksekliği ile Çamlıca Tepesi, İstanbul’un en yüksek noktalarından birisidir. Üsküdar’da yer alan Çamlıca Tepesi, ücretsiz ziyaret edilebilen yerler arasındadır. Dileyenle burada kahvaltı yapabilirler. Ek olarak piknik severler, İBB Çamlıca Tepesi Sosyal Tesisleri’nde piknik yapabilir.

Çamlıca Tepesi’ni ziyaret edenler, Marmara Denizi, Prens Adaları, Karadeniz ve Haliç’i panoramik olarak izleyebilirler. Elbette buraya gelmişken fotoğraf çektirmeden gitmek de olmaz. Bu nedenle akşam manzarasında İstanbul’un en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı, Beykoz, İstanbul
Anadolu Hisarı, Beykoz, İstanbul

Anadolu Hisarı, Yıldırım Beyazıt (I. Bayezid) tarafından inşa ettirilen bir kaledir. Zamanında boğazdan geçen gemileri kontrol etmek amacıyla inşa edilen kale, İstanbul’un fethi sonrasında stratejik değerini kaybetmiştir. Ancak yapısal anlamda İstanbul’un en büyük sembollerinden birisidir. Bu nedenle Anadolu Yakası’nda gezilecek yerler listesinde mutlaka yer almalıdır. Ek olarak Göksu Deresi kenarında yer alan cafelerde bir şeyler yiyip içme imkanı da sunmaktadır. Aynı zamanda buradan tekne turuna da çıkabilirsiniz.

Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı, Beykoz, İstanbul
Küçüksu Kasrı, Beykoz, İstanbul

Göksü Deresi’nin hemen kıyısında yer alan yapılardan birisi de Küçüksu Kasrı’dır. Bu yapı, Sultan I. Mahmut tarafından inşa ettirilmiştir. Ahşap bir yapı olan Küçüksu Kasrı, Sultan Abdülmecit tarafından onarılmıştır.

İstanbul Boğazı manzarasını görmek için en iyi yerlerden birisi olan Küçüksu Kasrı, Batı mimarisi ile inşa edilmiştir. Bu nedenle içerisindeki eşyalar da dahil olmak üzere her şey İtalyan mimarisi başta olmak üzere Batı tarzında dizayn edilmiştir. Burayı ziyaret ettikten sonra, Küçüksu Kasrı cafesinde boğazı izlemenizi ve soluklanmanızı tavsiye ederiz.

Adile Sultan Sarayı

Adile Sultan Sarayı, Üsküdar, İstanbul
Adile Sultan Sarayı, Üsküdar, İstanbul

Hababam Sınıfı efsanesinin çekildiği yer olan Adile Sultan Sarayı, adını Osmanlı hanedanının divan yazarı tek kadın şairi olan Adile Sultan’dan almıştır. Sultan Abdülmecit tarafından inşa ettirilen bu yapı, kız kardeşine hediye olarak verilmiştir. Adile Sultan’ın ölümünden sonra ise burası yatılı okul statüsüne kavuşturmuştur. Ancak sarayda çıkan yangın sonrasında harap olan yapı, bir süre sonra restore edilmiştir.

Üsküdar’da yer alan Adile Sultan Sarayı, günümüzde Hababam Sınıfı Müzesi’ni de içerisinde barındırmaktadır. Burada oyuncuların bal mumu heykellerine bakabilir ve tarihin kokusunu içinize çekebilirsiniz. Aynı zamanda nikah ve düğün gibi etkinlikler için de bu saray günümüzde kullanılmakta ve restoran özelliği de bulunmaktadır.

Moda Sahili

Moda Sahili, Kadıköy, İstanbul
Moda Sahili, Kadıköy, İstanbul

Adından sıkça söz edilen moda sahili, İstanbul’da gezilecek yerler arasında vazgeçilmezdir. Sahilde deniz havasını içine çekmek isteyen herkes, burayı ziyaret etmelidir. Ek olarak sahil şeridine yakın bir konumda olan Barış Manço Müze Evi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda sabah yürüyüşleri ve piknik için de moda sahili en iyi alternatiflerden birisidir.

Polonezköy

Polonez, Beykoz, İstanbul
Polonez, Beykoz, İstanbul (Kaynak: AA)

İstanbul Anadolu Yakası’nda gezilecek yerler listesinde Polonezköy, ailecek piknik yapmak isteyenler için harika bir alternatiftir. Özellikle de doğaya dönmek isteyenler için İstanbul içerisindeki sayılı mekanlardan olan Polonezköy’de aile kahvaltısı yapabilirsiniz.

Adını Osmanlı Dönemi içerisinde buraya gelen Polonyalılardan alan Polonezköy, Anadolu Yakası’nın kuzeyinde yer alır. Bu nedenle rota seçiminde Polonezköy’e özel bir yer ayırmanızı ve temiz havayı ciğerlerinize çekmenizi tavsiye ederiz. Zira Polonezköy Tabiat Parkı, tüm ziyaretçilere açıktır.

İstanbul Oyuncak Müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi, Kadıköy, İstanbul
İstanbul Oyuncak Müzesi, Kadıköy, İstanbul (Kaynak: AA)

İstanbul’da gezilecek yerler listesinde en dikkat çeken yapılardan birisi de Oyuncak Müzesi’dir. Bu müze, 2005 yılında Sunay Akın tarafından özel olarak kurulmuştur. İçerisinde ise 18. yüzyıldan kalma oyuncakların da bulunduğu toplam 4 bin adet oyuncak sergilenmektedir. Eğer eski oyuncaklara merakınız varsa, Kadıköy Göztepe Mahallesi’nde yer alan bu yapıyı ziyaret edebilirsiniz. İstanbul Oyuncak Müzesi, ziyareti ücretli olan müzeler arasında yer almaktadır.

Kadıköy Barlar Sokağı

Elbette Kadıköy’den bahsederken “Barlar Sokağı”nı göz ardı etmemek gerekir. Zira Barlar Sokağı, Anadolu Yakası’nın en canlı yüzlerinden birisidir. Gece hayatı açısından zengin olan Barlar Sokağı, şehrin en ikonik sembolleri arasında yer almaktadır. Burada her telden müzik çalan mekanlarda farklı içki seçeneklerini tadabilir ve özellikle de sokağın kendine has atmosferiyle büyülenebilirsiniz.

Bağdat Caddesi

Bağdat Caddesi, Anadolu Yakası’nın en aktif ve kalabalık caddelerinden birisidir. Avrupa Yakası’ndaki İstiklal Caddesi’ne benzetilse de, buranın havası bir başkadır. Burada açık hava alışverişin tadını çıkarabilir ve zengin kahve seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Çünkü Bağdat Caddesi üzerinde yer alan alışveriş merkezlerinin hemen başucunda, ünlü kahve zincirlerinin şubeleri yer almaktadır.

Caddebostan Sahili

Caddebostan Sahili, Kadıköy, İstanbul
Caddebostan Sahili, Kadıköy, İstanbul

Bağdat Caddesi’ne yakın olan Caddebostan Sahili, alışveriş sonrası deniz havası almak isteyenlerin uğrak yeridir. İstanbul’da yeşilin mavi ile buluştuğu sahillerden biri olan Caddebostan Sahili’nde aynı zamanda ünlü simaları görmek de mümkündür. Geniş çimenleri ile uçsuz bucaksız dinlenme alanı sunan Caddebostan Sahili, şehirden kaçmak isteyenler için iyi bir alternatiftir. Ek olarak burada bisiklet yolu da mevcuttur.

Haydarpaşa Garı

Haydarpaşa Garı, Kadıköy, İstanbul
Haydarpaşa Garı, Kadıköy, İstanbul

İstanbul’da gezilecek yerler listesi içerisinde Haydarpaşa Garı, tarihi geçmişiyle ziyaretçileri büyülemektedir. Zira Haydarpaşa Garı, zamanında İstanbul’un giriş kapısıydı. Üstelik İstanbul’u yeneceğini iddia edenler, o meşhur “Ey İstanbul, sen mi büyüksün ben mi?” sözünü de burada söylemektedir.

II. Abdülhamit tarafından inşa ettirilen tren garı, 1908 yılında faaliyete başlamıştır. Faaliyete geçtikten sonra türlü türlü zarar gören tren garı, 2010 yılındaki büyük yangından sonra tren seferlerine kapatılmıştır. Restorasyon çalışmaları devam ederken farklı ulaşım alternatiflerinin oluşması nedeniyle tren garı tamamen kullanıma kapatılmıştır. Günümüzde Haydarpaşa Garı ziyarete kapalıdır. Ancak her yıl düzenlenen kitap fuarı sayesinde burayı ziyaret edebilirsiniz. Elbette deniz yoluyla da binayı dışarıdan görebilirsiniz.

İstanbul Anadolu Yakası gezilecek yerler alternatifleri

Elbette yukarıda yer alan mekanların dışında daha pek çok alternatif yer almaktadır. Bu alternatiflere de maddeler halinde göz atalım:

  • Kuzguncuk: Ekmek Teknesi ve Perihan Abla gibi ünlü dizilerin çekildiği yerdir.
  • Kanlıca: Meşhur Kanlıca yoğurdunu tatmak isteyenlerin ziyaret etmek gereken yerdir.
  • Fenerbahçe Parkı: Kadıköy’ün merkezinde yer alan ve sakinliğiyle bilinen parktır.
  • Otağtepe Parkı: Beykoz’da yer alan ve İstanbul’un en yüksek noktalarından biri olan parktır.
  • Göztepe 60. Yıl Parkı: Bağdat Caddesi’nin hemen yanında yer alan bir parktır. Lale ve gül bahçeleriyle ünlüdür.
  • Selimiye Kışlası: 3. Selim tarafından yaptırılan kışladır. İsyan sırasında yıkılan kışla, II. Mahmut tarafından yeniden yaptırılmıştır. Günümüzde ise müze statüsünde yer almaktadır.
  • Dragos Tepesi: Prens Adaları’nı görmek isteyenler için tavsiye edilen İstanbul’un en yüksek noktalarından birisidir. 08.30 ile 23.00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
  • Adalar: Büyükada, Burgazada, Kınalıada, Sedefadası, Heybeliada, Tavşanadası ve Sivriada’nın yer aldığı bu geniş alana, İstanbul Adaları ya da Prens Adaları adı verilmektedir.

İstanbul Avrupa Yakası gezilecek yerler

İstanbul gezilecek yerler sadece Anadolu Yakası ile sınırlı değildir. Zira Avrupa Yakası da en az diğer yaka kadar geniş alternatiflere sahiptir. Özellikle de Osmanlı Dönemi’ne ait yapıların burada daha çok yer alması nedeniyle Avrupa Yakası, tarih turizmi için daha geniş seçenekler barındırmaktadır. Gelin onlara bir göz atalım.

Beyazıt Meydanı

Beyazıt Meydanı, Fatih, İstanbul
Beyazıt Meydanı, Fatih, İstanbul

Beyazıt Meydanı, İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt Kampüsü’nün bulunduğu tarihi meydandır. Burada ünlü sahaflar çarşısını gezerek sayısız kitap seçeneğine göz atabilirsiniz. Ek olarak Kapalıçarşı’nın girişi burada yer aldığından çarşıyı bu yol üzerinden gezebilirsiniz. Kapalıçarşı üzerinden Mısır Çarşısı ve Eminönü’ne doğru tarih kokulu bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, Fatih, İstanbul
Süleymaniye Camii, Fatih, İstanbul

Beyazıt’ta yer alan cami, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Geniş bir alanda yer alan Süleymaniye Külliyesi, içerisinde medrese, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imarethane ve kütüphane gibi farklı dükkanlar da barındırmaktadır. Ek olarak burada, Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan türbeleri de yer almaktadır.

Cami, Mimar Sinan’ın dahi yüzünü de görmek için eşsiz bir fırsattır. Zira camide hazırladığı akustik ortam ve yağ kandillerinin isinden mürekkep üretmesi, bu camide gerçekleşmiştir.

Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı, Fatih, İstanbul
Sultanahmet Meydanı, Fatih, İstanbul (Kaynak: AA)

Sultanahmet Meydanı, Avrupa Yakası’nın en önemli yerlerinden birisidir. Zira hem Bizans hem de Osmanlı Dönemi içerisinde bu meydan şehrin en kalabalık yerlerinden birisiydi. Keza günümüzde de Sultanahmet Meydanı en kalabalık bölgelerden birisidir. Sultanahmet Meydanı’nı ziyaret ederek; Ayasofya Camii, Yerebatan Sarnıcı ve Sultanahmet Camii’yi gezebilirsiniz.

Sultanahmet Meydanı, hem Osmanlı hem de Bizans Dönemi’ne ait mimari eserler barındırmaktadır. Burada ziyaret edebileceğiniz diğer yerler ise şunlardır:

  • Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  • Sultan III. Mehmed Türbesi
  • Caferağa Medresesi
  • Aya İrini
  • Sultan III. Ahmet Çeşmesi

Sultanahmet meydanı, çevredeki meşhur tarihi köftecilerle de ünlüdür. Bu nedenle yapıları ziyaret ederken yemek de yiyebilirsiniz.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, Fatih, İstanbul
Topkapı Sarayı, Fatih, İstanbul

Topkapı Sarayı, Sultanahmet Meydanı’nın kuzeyinde yer almaktadır. Meydandan yürüyerek buraya ulaşmak mümkündür. Bu sayede Topkapı Sarayı Müzesi’ni gezebilir ve Gülhane Parkı’nda soluklanabilirsiniz. Ek olarak burada; İstanbul Arkeoloji Müzesi, Bağdat Köşkü, İstanbul Türbeler Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Darphane-i Amire’yi gezebilirsiniz. Eğer sahile doğru yürürseniz, Bizans surlarını ve Filantropos Kilisesi Kalıntılarını da görebilirsiniz.

Tarihi ise kısaca şöyle: Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethi sonrasında inşa ettirilen saraydır. 1460 yılında inşası tamamlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu, 400 yıl boyunca bu saraydan yönetilmiştir. Ayrıca bu dönemde sarayda 4 bin kadar insan yaşamıştır.

Fatih Camii

Fatih Camii, Fatih, İstanbul
Fatih Camii, Fatih, İstanbul (Kaynak: AA)

İstanbul’un fethinden hemen sonra inşa ettirilen cami, Osmanlı Dönemi’nin İstanbul’da başladığının en büyük işaretidir. Fatih Camii, Mimar Yusuf Sinan tarafından Fatih’in emri ile inşa ettirilmiştir. İstanbul’un 7 tepesinden dördüncüsünde yer almaktadır. Ancak 18. yüzyılın ortalarında meydana gelen büyük bir deprem, caminin zarar görmesine neden olmuştur. Bu nedenle günümüzdeki hali, 1771’de tamamlanmıştır.

Cami içerisinde Fatih Sultan Mehmet’in ve daha pek çok Osmanlı devlet adamının mezarı yer almaktadır.

Galata Kulesi

Galata Kulesi, Beyoğlu, İstanbul
Galata Kulesi, Beyoğlu, İstanbul

Galata, İstanbul Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler arasında en önemli alternatifler arasındadır. Zira burada yer alan Galata Kulesi, İstanbul’un en güzel görüntülerini sunmaktadır. Elbette Galata Kulesi’ne çıkmak ücretlidir ve müze kart geçerlidir.

Galata Kulesi, 5. yüzyıldan kalma bir kule ve zindandır. Bizans Dönemi’ne ait yapı, aşıklar için de ayrı bir önem arz etmektedir. Rivayete göre Galata Kulesi, Kız Kulesi’ne aşıktır. Ancak İstanbul Boğazı, aşıkların kavuşmasını engellemektedir. Bu nedenle Galata Kulesi, aşkı için yıllarca mektuplar yazar ve Kız Kulesi’ne duyduğu özlemini bu mektuplarla dile getirir. Şiirlere ve romanlara da konu olan bu efsane, Galata Kulesi ve Kız Kulesi’nin aşkı olarak bilinmektedir.

İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi, Beyoğlu, İstanbul
İstiklal Caddesi, Beyoğlu, İstanbul

Eğer Galata’yı ziyaret ettiyseniz, sırada İstiklal Caddesi var demektir. İstiklal Caddesi, Osmanlı’dan beri en işlek caddelerden birisidir. Trafiğe kapalı olan bu cadde, bünyesinde en ünlü markalara ait şubeler barındırmaktadır. Bu nedenle alışveriş için en iyi seçeneklerden birisidir. Ek olarak İstiklal Caddesi, bünyesinde pek çok kiliseyi de barındırmaktadır. Sent Antuan Kilisesi, bunlardan birisidir. Ek olarak cadde üzerinde Galatasaray Lisesi de yer almaktadır.

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı, Sarıyer, İstanbul
Rumeli Hisarı, Sarıyer, İstanbul

Nasıl ki Anadolu Yakası’nda Anadolu Hisarı varsa, Avrupa Yakası’na da Rumeli Hisarı yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen bu kale, Bizans’ın fethini kolaylaştırmak amacıyla sadece 3 ayda tamamlandı. Rumeli Hisarı’nın bir diğer adı ise, Boğazkesen Hisarı’dır.

Yedikule Hisarı Müzesi (Yedikule Zindanları)

Yedikule Hisarı Müzesi (Yedikule Zindanları), Fatih, İstanbul
Yedikule Hisarı Müzesi (Yedikule Zindanları), Fatih, İstanbul (Kaynak: AA)

Bir dönem GSM operatörlerinin reklamlarına da konu olan Yedikule Zindanları, Bizans Dönemi’ne ait bir yapıdır. Ancak bu zindan, ilk ve son kez bir Osmanlı padişahının öldürüldüğü zindandır. O padişahın adı ise, II. Osman yani Genç Osman’dır. Bu nedenle Yedikule Zindanları, Osmanlı tarihine yakın bir bakış atmak isteyenler için farklı bir alternatiftir. Günümüzde ücretsiz ziyaret edilebilen zindanın iki bölümü açıktır. Bunlardan birisi de Genç Osman’ın atıldığı zindandır.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş, İstanbul
Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş, İstanbul

Batı mimarisinden esinlenerek yapılan Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecit tarafından 1856 yılında inşa ettirilmiştir. Beşiktaş’ta yer alan saray, pazartesi günleri dışında 09.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Elbette sarayın farklı bölümlerine girmek farklı ücretlendirmelere neden olmaktadır. Mesela Selamlık ve Harem bölümlerini de ziyaret etmek isterseniz, ek ücret ödemeniz gerekmektedir. Ancak Dolmabahçe Sarayı, bilet fiyatına değer bir yapıdır. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk’ün de son dönemleri bu sarayda geçmiştir.

Aya Yorgi Rum Kilisesi ve Fener Rum Patrikhanesi

Aya Yorgi Rum Kilisesi ve Fener Rum Patrikhanesi, Fatih, İstanbul
Aya Yorgi Rum Kilisesi ve Fener Rum Patrikhanesi, Fatih, İstanbul

Balat’ta yer alan patrikhane, Haliç kıyısında bulunmaktadır. İstanbul’da gezilecek yerler arasında tarihi dokusuyla dikkat çekmektedir. 1461 yılında kurulmuştur. 17. yüzyılın başında Sadrazam Ali Paşa Caddesinden buraya (Balat) taşınmış ve sonrasında 19. yüzyılda yapılan restorasyonla bugünkü görünümünü kazanmıştır. Patrikhane, pazar 09.15 ile 12.20 arası ziyarete kapalıdır. Zira bu saatlerde ayin yapılmaktadır. Onun dışında 08.30 ile 16.00 arası ziyarete açıktır.

Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii, Eyüpsultan, İstanbul
Eyüp Sultan Camii, Eyüpsultan, İstanbul

Haliç’te yer alan Eyüp Sultan Camii, İstanbul’un fethinden hemen sonra Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine inşa edilmiştir. Eyüp Sultan Türbesi’nin hemen yanına inşa edilen cami, İstanbul’un en önemli simgeleri arasında yer almaktadır.

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı, Sarıyer, İstanbul
Belgrad Ormanı, Sarıyer, İstanbul

İstanbul’un akciğerleri, Belgrad Ormanı’dır. Büyük bir alanı kapsayan orman, içerisinde vahşi hayvanları da barındırmaktadır. Bu nedenle doğal dokusundan hiçbir şey kaybetmemiştir. İstanbul gibi bir yerde kafa dinlemek ve ailecek tatil yapmak isteyenler, biraz uzaklaşarak burayı ziyaret edebilir. İstanbul’un kuzeyinde yer alan Belgrat Ormanları, uzun koşu parkurlarına da sahiptir. Bu nedenle İstanbul’da gezilecek yerler arasında en sakin alternatiflerden birisidir.

İstanbul Avrupa Yakası gezilecek yerler alternatifleri

İstanbul Avrupa Yakası’nda gezilecek yerler elbette bahsettiğimiz yerlerle sınır değildir. Burada detaylı olarak değinemediğimiz onlarca mekan ve yapı bulunmaktadır. Bunları kısaca özetlersek, içerik daha zengin bir hal kazanacaktır. Bu nedenle maddeler halinde diğer yerlere de göz atalım:

  • Bozdoğan Kemeri: Romalılardan kalma bir tarihi su kemeri.
  • Çemberlitaş: I. Konstantin anısına dikilmiş bir sütundur. Yedi tepeden birinde yer alır.
  • Ahrida Sinagogu: Balat’ta yer alan İstanbul’un en büyük sinagogudur.
  • Alman Çeşmesi: Türk-Alman dostluğunu pekiştirmek amacıyla II. Wilhelm tarafından hediye edilen çeşme. 1901 yılında inşa edilmiştir.
  • Ortaköy Camii: Ortaköy Meydanı’nda yer almaktadır. İstanbul’un en güzel manzaralarından birine de sahiptir.
  • Eminönü Yeni Camii: 400 yıllık cami, adının tam tersi tarihi bir değer taşımaktadır. IV. Mehmet Dönemi içerisinde inşaatı tamamlanmıştır.
  • Nuruosmaniye Camii: Çemberlitaş üzerinden Kapalıçarşı’ya girerken solda kalan cami, 7 tepeli şehrin ikinci tepesinde yer alır. Aynı zamanda Osmanlı’nın ilk barok camisidir.
  • Pierre Loti Tepesi: Eyüpsultan’ta bulunan tepe, Haliç’e nazırdır. İstanbul’un en ikonik manzaralarından bazıları da bu tepeden kaydedilmektedir.
  • Bakırköy Botanik Parkı: E-5’in başucunda bulunan park, İstanbul’daki en büyük parklardan birisidir.
  • Emirgan Korusu: İstanbul’un sembollerinden biri olan “lale”, Emigan Korusu’nda sıklıkla görülmektedir.
  • Sevgililer Ormanı: Eyüpsultan’da yer alan bir ormandır. İstanbul’un göbeğinde, doğa ile iç içe olmak isteyenler için harika bir yerdir.
  • Yıldız Parkı: Ortaköy Camii’nin yanı başında bulunan ve 19. yüzyıldan kalma bir Osmanlı parkıdır.
  • Gezi Parkı: Taksim’in göbeğinde yer alan park, İstanbul’un yeşil sembollerinden birisidir. Aynı zamanda “Gezi Olayları”na da konu olmuştur.
  • Yıldız Parkı Korusu: Yıldız Sarayı’nın bir parçası olarak kullanılmış parktır. Girişi ücretsizdir

İstanbul’da gezilecek yerler, alternatifleri de sıraladığımızda başlıca bunlardır. Elbette daha pek çok gezilecek yer mevcut olsa da, her birini gezmek için yeteri kadar zaman çoğu zaman olmaz. Bu nedenle İstanbul gezilecek yerler listemizde, tarihi ve doğal değeri bulunan yapı ve mekanları ekledik. Bu sayede İstanbul’u baştan aşağı gezebilir ve binlerce yıllık tarihi gözlerinizle görebilirsiniz.

1 yorum
  1. Merhaba, gününüz güzel olsun. Yazdığınız yazılar emekli bir kadın öğretmen olan benim için oldukça yol gösterici. Bu yazınızdaki tüm bilgileri not aldım. Teşekkür ederim, lütfen devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bültenlerimize Kaydolun

Yeni içeriklerden ilk sizin haberiniz olsun. Spam göndermeyeceğiz, gezgin sözü!